Brouwerij Roman

Als oudste familiebrouwerij van België, staat Brouwerij Roman bekend om haar rijke assortiment aan bieren.  Deze worden één voor één gebrouwen op ambachtelijke wijze, met traditioneel vakmanschap en veel liefde voor het bier en dat al bijna 5 eeuwen lang….

Het verhaal start in 1545 bij Joos Roman. Die had in die tijd in Mater, een deelgemeente van Oudenaarde, een bed and breakfast avant la lettre genaamd “De Clocke”. Deze lag langs de handelsroute van Duitsland naar Frankrijk. Er was een herberg, een boerderij, een maalderij, een mouterij en natuurlijk ook een brouwerij. Bier brouwen was toen maar één van de vele activiteiten die er gebeurden. Het was pas later, naarmate de volgende generaties aan het roer kwamen, dat bier brouwen de hoofdactiviteit van de familie werd.

De huidige imposante gebouwen en binnenplaats dateren uit 1930. Het is ook in deze periode dat de Brouwerij Roman omgevormd werd tot een naamloze vennootschap. Net voor de tweede wereldoorlog bereikte de Brouwerij een hoogtepunt met de verkoop van ‘oudenaards Bruin’, het streekproduct bij uitstek. Na 1945 lag de focus op de heropbouw van de vergane markt en met de komst van Romy Pils kende de brouwerij een nieuwe bloei.

Onder leiding van Louis Roman transformeert de Brouwerij van een (vooral) pils producerend bedrijf naar een brouwerij met een variëteit aan speciaalbier. Evenwichtige bieren die bij een breed publiek van bierliefhebbers in de smaak vallen, bieren die ook regelmatig prijzen winnen in competities. Met de komst van Sloeber (1983), Ename Abdijbieren (1990), Mater witbier (1993), Black hole (2005) en Gentse Strop (2011) is een nieuwe stroomversnelling in de Brouwerij een feit.

Passie voor bier zit in de genen: vandaag staan Carlo en Lode Roman (14de generatie) aan het hoofd van de Brouwerij. Met gevoel voor traditie én oog voor innovatie brengen ook zij de kunst van het brouwen naar de hoogste standaard met als missie de creatie van de perfecte smaaksensatie: creating pleasure since 1545.