Bierfestivals: 6 places to be(er) in 2017!

België is hét bierland bij uitstek: enkele maanden geleden werd de Belgische Biercultuur nog officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in België bijna wekelijks bierfestivals worden georganiseerd waar bierliefhebbers uit binnen- en buitenland op afkomen. Helaas een onhaalbare opdracht voor Brouwerij Roman om op elk bierfestival aanwezig te zijn... Daarom hebben we er ook dit jaar een zestal uitgepikt om aan deel te nemen! 

BAB Bierfestival Brugge - 4 & 5 februari 

Het eerste bierfestival waar Brouwerij Roman aan deelneemt in 2017 is het Bierfestival in Brugge, georganiseerd door de Brugse Autonome Bierproevers (BAB). Aan deze feesteditie - het festival viert z'n 10e verjaardag - nemen meer dan 85 brouwerijen en bierfirma's deel. Het prachtige historische centrum van Brugge doet dienst als locatie. Op de grote markt zal er een tent staan met verschillende standen en ook de Halletoren van het Belfort maakt ruimte voor een 35-tal deelnemers.

Kom ons gerust bezoeken op stand 51! Je kan er onder meer onze laatste nieuwe bieren proeven zoals de Rebelse en de Gentse Strop en de Ename Pater. Tegelijkertijd kan je ook genieten van klassiekers zoals de Ename Blond, Ename Tripel, Ename Cuvée Rouge of de awardwinnende Adriaen Brouwer Dark Gold. 

Leuk om te weten: de toegang tot het festival is gratis! De degustaties zijn wel betalend: voor €15 ontvang je een exclusief degustatieglas van 15cl, een uitgebreide gids met informatie over alle aanwezige bieren en vijf jetons. Extra jetons komen op €1,80 per jeton. 

Zythos Bierfestival - 22 & 23 april

Het Zythos Bierfestival (ZBF) gaat zoals jaarlijks door in de Brabanhal in Leuven eind april. Met plaats voor een hondertal brouwerijen en bierfirma's is het ZBF één van de grootste bierfestivals in België. En jawel, ook Brouwerij Roman is hier van de partij! Vorig jaar was het tweedaagse festival goed voor 16.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. 

Ook bij dit festival is de toegang gratis, tenzij je wenst te degusteren. Een startpakket kost €10 en bevat een, speciaal voor het festival ontworpen, degustatieglas van 10cl en vijf jetons. Extra jetons kosten €1 per jeton.

Het ZBF is perfect te combinereren met een bezoekje aan Leuven, dat slechts op een tiental minuten rijden ligt van de Brabanthal. Leuven staat tijdens het Zythos Bierfestival trouwens volledig in het teken van bier. Zo kan je er een bierwandeling maken, een bierworkshop volgen of van gerechten smullen die met bier zijn klaargemaakt.

 

North Sea Beer Festival - 25, 26 & 27 augustus

Tijdens het laatste weekend van augustus zet het Leopoldpark in Oostende opnieuw zijn deuren open voor brouwerijen en bierliefhebbers tijdens het driedaagse North Sea Beer Festival. Dit gezellige festival laat je proeven van een 150-tal bieren van zo'n twintig verschillende brouwerijen en bierfirma's. Op slechts een paar honderd meter van het strand kan je heerlijke, frisse Roman biertjes drinken!

Tijdens het festival kan je naast bier ook proeven van enkele heerlijke (vis)gerechten die à la minute worden klaargemaakt door een aantal lokale topchefs. In tussentijd kan je genieten van live optredens of tot rust komen aan het meer. Een festival dat dus geschikt is voor het hele gezin!

 

Belgian Beer Weekend - 1, 2 & 3 september

Op 1, 2 en 3 september 2017 organiseert de 'Belgische Brouwers', een beroepsvereniging die bijna alle brouwers uit België verenigt, voor de 19e keer het Belgian Beer Weekend op de grote markt in Brussel. Alleen al door deze toplocatie is het bierfestvial een bezoekje waard! Zowel grote als kleinere brouwerijen, in totaal een vijftigtal, laten je er kennis maken met hun bieren. 

Het weekend wordt traditioneel geopend met een stoet van historische bierkarren die muzikaal ondersteund wordt door de lokale fanfare. Eens het officiële gedeelte erop zit, mogen de brouwers als eerste het festival betreden. Later op de avond gaan de deuren dan open voor het brede publiek (gratis toegang). Aangezien Brussel een toeristische trekpleister is, heeft dit festival een groot aandeel buitenlandse bezoekers.

 

Modeste Bierfestival Antwerpen - 30 september & 1 oktober

Ook op het 7e Modeste Bierfestival in Antwerpen is Brouwerij Roman aanwezig. Het festival gaat door op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober in de Antwerpse brouwerij De Coninck en wordt georganiseerd door het Antwerps BierCollege. Zoals de naam 'Modeste' zelf zegt, staat dit festival ook open voor kleinere brouwerijen. Elke brouwerij, klein of groot, krijgt dan ook dezelfde oppervlakte van stand. In totaal nemen meer dan 30 brouwerijen deel aan het festival met in totaal meer dan 100 bieren. 

BLES Bierhappening - 14 oktober

Het laatste bierfestival van het jaar voor Brouwerij Roman is de BLES Bierhappening in Zottegem. BLES is een vzw met als voornaamste doelstelling het behouden en stimuleren van de Belgische biercultuur. Met hun 23 jaar zijn ze één van de oudste bierverenigingen van Vlaanderen en niet onbelangrijk, de tweede grootste van België. 

De bierhappening geeft een 25-tal brouwers en bierfirma's de kans om hun bieren te laten proeven door het grote publiek. Jaarlijks komen meer dan 1.500 bierliefhebbers naar Zottegem voor dit festival.